Als het om investeren gaat kan het van belang zijn om aan het einde van het jaar even te kijken wat verstandiger is in het oude of in het nieuwe jaar investeren. Soms is het zinvol nog net in 2018 een investering te doen en soms is het beter om het na 1 januari te doen. Dat heeft te maken met de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek of te wel de KIA.

Wat is investeren?
Hierbij ga je verplichtingen aan om bedrijfsmiddelen aan te schaffen die je gebruikt in je onderneming om diensten te verlenen of producten te maken.
Bedrijfsmiddelen worden gekenmerkt door het feit dat ze meer dan één jaar meegaan.
Zoals bijvoorbeeld machines, gereedschappen, transportmiddelen, inventaris, computers, vergunningen, etc.

Welke kosten zijn investeringen?
Investeringen kunnen bestaan uit de volgende kosten?

  1. Aanschafkosten; hieronder vallen bijvoorbeeld de aanschafprijs en de bijkomende aankoopkosten, zoals installatiekosten, transportkosten, invoerrechten en de notariskosten bij aankoop van onroerend goed.
  2. Verbeteringskosten; dit zijn de kosten om een bestaand bedrijfsmiddel geschikter te maken voor het gebruik binnen je bedrijf.
  3. Voortbrengingskosten; hieronder vallen de kosten die gemaakt worden als een bedrijfsmiddel binnen je bedrijf wordt vervaardigd, zoals de arbeidskosten van een werknemer die een in delen geleverde deegmachine in elkaar zet of de materiaalkosten en kosten van werk die derden voor je uitvoeren.

Tweedehands en onderhoud
Je koopt een tweedehands bedrijfsmiddel met achterstallig onderhoud, de kosten voor het gebruiksklaar maken van het bedrijfsmiddel maken dan onderdeel uit van de aanschaffingskosten.
Btw-plichtig? Dan geldt als basis voor je aftrek de kosten exclusief btw.
Ben je btw-vrijgesteld? Dan geldt als basis voor je aftrek de kosten inclusief btw.

Investeringsaftrek als stimulans
Via een extra winstaftrek in het jaar van aanschaf probeert de overheid investeringen te stimuleren. De investeringsaftrek staat los van de afschrijving.
Er zijn drie soorten investeringsaftrekken:

  1. Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA);
  2. Milieu-investeringsaftrek (MIA);
  3. Energie-investeringsaftrek (EIA).

Voor de meeste ondernemers is vooral de KIA van belang, daarom hier wat meer over de KIA.

Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek 2018
Als je in 2018 een bedrag tussen € 2.301 en € 314.673 investeert in bedrijfsmiddelen voor je onderneming dan kom je in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
Is het investeringsbedrag minder dan € 450 exclusief btw dan komen ze niet in aanmerking voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.
Is het investeringsbedrag tussen de € 2.301 en €56.642 dan is de aftrek van de winst 28% van de investering.
Wil je meer weten over de KIA en investeringen neem dan eens een kijkje op de site van de belastingdienst.